Vrijdag 5 September: Yosimite

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan een afgelegen regio van het park. Wanneer we door het park reden, zagen we een ander type toerist waaronder wandelaars en bergbeklimmers. We hadden wel een 2tal uur nodig om aan het begin van die regio te geraken. Het afleggen van de weg nam ook al een drietal uur in beslag. Heen-en-weer kwam dit ongeveer op een achttal uren, om deze reden hebben we besloten om vandaag niet te wandelen en enkel op sommige plaatsen een occasionele stap in te lassen.

USA-22-1

Bij het buitenrijden merkten we een soort van dikke mist op die voornamelijk laag in de vallei hing. We merkten op dat we geluk hadden dat het nu pas een beetje minder begon te gaan met het weer en dat we morgen in de richting van San Francisco konden vertrekken. Toen we aankwamen aan het hotel, werd ons duidelijk dat we de mist verkeerd geïnterpreteerd hebben.. De mist of beter gezegd rook werd ontwikkeld door twee bosbranden die zichtbaar aan het ontwikkelen waren vanuit het hotel. Een andere hotelgast bevestigde ons dat ze reeds ingezet waren om de brand onder controle te krijgen. Op dat moment merkten we een laagvliegend vliegtuig op die een soort van oranje smurrie dumpte over de vuurhaard. De oranje smurrie is een klevend product die aan de boom blijft plakken om vuur te doven of in te perken.

USA-22-2

Additioneel gaven ze ons mee dat de staat Californi├ź een viertal Boeings heeft die omgebouwd zijn tot blusvliegtuig. Een beetje gek voor woorden, maar als je de wegeninfrastructuur ziet (de bergen in) en de immense grote bossen, dan zijn deze zeker en vast verdedigbaar. Het blusvliegtuigje is tweemaal gepasseerd en de vuurhaard was gedoofd. Echter langs de andere kant van de berg was er een grote vuurhaard waar ze nog geen controle over hadden. Dat beloofd deze nacht of eventueel morgen nog iets te worden!

Leave a Reply