Donderdag 11 September: San Diego

11 September 2001, een dag dat in vélé mensen hun geheugen gegrift staat met enkele onbegrijpelijke beelden die precies uit een film komen. Ik kan ze me namelijk nog altijd voor ogen halen zonder enig hulpmiddel. De dag waarbij dat duizenden mensen het leven hebben gelaten na de aanslagen op de WTC torens, Pentagon en United 93 zullen voor de rest van ons leven in ons geheugen gegrift zijn.

Je ziet dat het hier nog steeds leeft. De winkels zijn open en het normale leven gaat rustig zijn gangetje, maar het zijn de details die het hem maken. Eerst en vooral, merk je dat alle vlaggen halfstok hangen. Een teken van medeleven en rouw. In één van de kleinere winkels merkte ik een papiertje op de toog op die even opriep tot een moment van zelfreflectie. Als toerist kan je moeilijk inschatten hoe sterk het bij de mensen zelf nog leeft ook al zit je hier langs de andere kant van de USA.. Je ben hier namelijk niet lang genoeg om dat gesprek met de lokale mensen aan te gaan.

Vandaag stond het bezoek gepland aan de USS Midway. Een vliegdekschip van de Amerikaanse marine die uit dienst genomen werd, maar een nieuw leven kreeg als een drijvend museum! Ook hier stond er terug een gids een woordje uitleg te verschaffen aan de kassa’s die -uberhaupt- nog niet open waren. We kregen het advies om in de koelte van de ochtend eerst het dek te bezoeken.. Het kon namelijk extreem warm worden op dit hoopje staal! We besloten om zijn goed advies ter harte te nemen en het bezoek lichtjes aan te passen.

USA-27-1

Na het aankopen van onze tickets baanden we ons een weg naar het dek. De oppervlakte van het dek is toch iets impressionant! Zeker met de toren die rechts boven het dek uitstaart waar de verkeerstoren, alsook de boeg werd in onder gebracht. Overal op het dek stonden verschillende vliegtuigen en helicopters tentoongesteld die onder begeleiding van een audio toer bezocht konden worden. Bij ieder toestel kregen we een woordje uitleg, alsook een occasionele getuigenis van een persoon die het toestel kende of vroeger bestuurt heeft. De audio toer viel opnieuw reuze mee.

USA-27-2

Als men zegt dat zo’n vliegdekschip een stad op zee is, dan kan je dit gerust geloven! Een keuken die 24/24 open is en dat 7/7. Een ziekenhuis dat zowel een MRI’s en andere medische apparatuur staan heeft. In het schip werd zelf een volledig uitgeruste tandartsenpraktijk ondergebracht.

Ook hier is het terug opvallend dat er een onderverdeling wordt gemaakt in het personeel. Zo hebben officieren een aparte keuken, alsook eet- en ontspanningsruimtes dan de rest van het personeel. De ruimters van officieren waren dan ook iets luxueuzer aangekleed dan de ruimtes voor het “gewone” personeel. Opvallend was dat in de eetruimtes een tafeltje apart was gedekt voor de collega’s die vermist of gedood werden in de strijd. Een vorm van respect dat je in een schip zoals dit eigenlijk niet verwachte, maar het gaf wel de boodschap om voorzichtig om te springen bij de uitvoering van je job.

USA-27-4

In de late namiddag besloten we om naar een zee aquarium te gaan om wat visjes te bewonderen. Het zee aquarium zelf vonden we voor de ingangsprijs nogal beperkt en we stelden ons de vraag of het zijn geld wel waard was. Gelukkig vonden we buiten een kinderspeeltuin waar we ons eens goed laten gaan hebben. De speeltuin was ingericht om een educatieve waarde toe te voegen aan het spel. Er stonden namelijk een aantal tafeltjes die uitgerust waren met een badje waar water doorheen stroomde. De bedoeling was om een damstructuur op te zetten waarbij zo véél mogelijk energie werd opgewekt. Kortom het hoogtepunt van onze dag ;-).

USA-27-5

‘s Avonds gingen we eten in het Hard Rock Café van San Diego. Het viel ons meteen op dat het er bijzonder rustig was zelf voor een donderdagavond! Eenmaal gegeten zochten we de weg terug naar het hotel en was het stilletjes bedtijd. Ook hier sloten we een geslaagde en educatieve dag af. Als we nadien terugkijken naar onze dag, konden we San Diego wel appreciëren. Nu is het eventjes afwachten om te kijken hoe het morgen verder evolueert!

USA-27-3

Leave a Reply